Liesl Geiger-Kincade began her career studying architecture's most intangible quality, light. After earning her Masters of Architecture from Yale, where she received the Anne C.K.Garland Award, Geiger explored the subject with architectural glass designer James Carpenter, working on notable public buildings around the world. After, she undertook a Fulbright Fellowship in Helsinki, Finland, where she spent a year studying glass and light in architecture at the University of Industrial Arts, as well as in the buildings of architect Alvar Aalto.

Before forming her own studio in 2003, she apprenticed with New York architecture firms including Robert A.M. Stern Architects, Peter Marino Architect and Peter Gluck and Partners, where she designed everything from modern Madison Avenue boutiques and Brooklyn townhouses to classical regional farmhouses and stone grottos in Napa Valley. Along the way, she was assembling the building blocks that would not only inform her practice, but also her book, The Essence of Home: Timeless Elements of Design, which was published by The Monacelli Press in November, 2007.

Geiger received a BA summa cum laude from Yale and afterwards studied architecture in France.

Geiger first fell in love with design in grade school. As a student in a Frank Furness structure (the former Bryn Mawr Hotel, outside of Philadelphia), she spent 12 years experiencing and sketching the building's stone, glass, and metal handcraft. The Furness spaces, such as the voluminous main residence hall capped with a red slate roof and their details remain engraved in her mind.

Geiger is a licensed Architect and a member of the AIA.

STUDIO GEIGER ARCHITECTURE

P 212 620 0050

NEW YORK

253 West 28th Street, Floor 4

New York, NY 10001

PRINCETON

880 Lawrenceville Road

Princeton, NJ 08540

Stairscape

LOWER EAST SIDE, NEW YORK

1,710 sq.ft.

Studio Geiger Architecture was awarded an Honorable Mention for its entry in the Building Trust International competition entitled PLAYscapes. As prompted by the competition brief, our aim was to propose a playful public landscape for a neglected, forgotten part of a city – in this case New York City. Our proposal, STAIRSCAPE, is an active extension of the city bench. Located on a narrow vacant lot on the Bowery in the Lower East Side, the project maximizes the vertical space of the lot to create a multi-purpose, dynamic space for play, rest, motion, people watching, eating, and contemplating. Through material continuity and adaptation of the stair module, STAIRSCAPE provides a space that is accessible and engages all age groups. Stairs of two different sizes create steps for seating, as well as for movement through the tiered vertical garden space. Terraces provide areas to gather and rest, while the slide, monkey bars, and tethered balls add colorful playfulness to the vertical pocket park. STAIRSCAPE redefines the concepts of the city bench and the pocket park to make them accessible to a broader public, as well as providing a whimsical space of play and respite for the Lower East Side of Manhattan. For more information, see here.